Monday, March 7, 2011

Problem sa web sajtovima rađenim u Flash-u


Web sajt uređen u Flash-u je prelep, odlična grafika i posebno vizuelno korisničko iskustvo su odlike sajta rađenog u Flash-u. Ipak, preterano, neadekvatno korištenje Flash-a u izradi web sajta može imati kontraefekat po vas tj. po vaše pozicioniranje na stranicama rezultata pretrage. Pre svega, webmasteri koji su svoje sajtove u potpunosti radili u Flash-u, do nedavno su imali problem jer takvi sajtovi nisu bili vidljivi za pretraživače a to je rezultiralo katastrofalnim pozicioniranjem u rezultatima pretrage, samom indeksiranju stranica i smanjenjem broja mogućnosti za online zaradu.  Na ovom planu došlo je do pomaka, Google danas može da čita sadržaj Flash-a, da indeksira i tekst i linkove, ali ipak ovakvi sajtovi nisu najbolje rešenje ako vam je pozicija u pretraživačima važna. 

Problem Flash web sajtova jeste u tome da se sporo učitavaju a danas je brzina sajta možda  i inajvažnija stvar. Korisnici su postal nestrpljivi i malo ko će da čeka više od proseka da se neki saj učita. Ako se sajt učitava više od pet sekundi, posetioci će jednostavno otići sa vašeg sajta a onda se postavlja pitanje svrsishodnosti samog sajta. Početkom ove godine Google je i zvanično potvrdio da je brzina kojom se sajt otvara postala jedan od faktora koji itekako utiče na poziciju sajta na stranicama rezultata pretrage.
Web sajt napravljen u Flashu može imati veoma zanimljive efekte, a da pri tom ne pruža posetiocu informacije koje su mu zaista potrebne. Krajnji rezultat toga je da će posetioci otići sa vašeg sajta, nezadovoljni. 

Verovatno se pitate da li uopšte koristiti Flash? Pa, Flash kao alat za izradu detalja na sajtu koji daju dodatnu dekoraciju i kreativnosti, poput izrade logoa nije tako loše rešenje.

No comments:

Post a Comment